Tässä vielä yksi rasvainen resepti: Lapskoussi 1 kg rasvaista sianlihaa 1 sipuli 1 sellerinpala 4 oksaa timjamia 5 valkopippuria 2 kynttä valkosipulia 200 gr voita 3 porkkanaa 1 kg perunoita 1 pala lanttua 200 gr punajuuria. Ja hommiin: Laita huuhdottu liha kiehuvaan vähän suolattuun veteen, kuori vaahto pois. Lisää soppaan isoina paloina sipulia, laakerilehti, pieni porkkana, purjon valkoista osaa, juuriselleriä, timjamia, valkopippurit ja halkaistut valkosipulin kynnet. Anna lihan hautua lähelle kiehumispistettä ja kuori vaahto pois. Kun liha on kypsää, revi liha käsin suikaleiksi. Kypsennä siilatussa keitinliemessä juurekset. Soseuta ne ja lisää mukaan keitinlientä ja voita. Lisää joukkoon lihasäikeet ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa lisäkkeenä joko uunissa paahdettua tai etikkapunajuurta tai keitä punajuuret ja soseuta ne muiden juuresten mukana. Tämä oli ennenvanhaan merimiesten kestoruokaa maaliman merillä. Nimi saattaa vaihdella: Lapskoi, Lappskoj, Labskaus, Lobscouse. |