Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Vestian voitot, - veroihinko ???

Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 5 Tammi 2009 11:21 
Vestia Oy:n toimitusjohtaja Antero Isokosken 19.12.-08 Kalajokilaakso –lehdessä esittämien näkemysten ja kommenttien johdosta esitettyyn on syytä palata. Syytä palata siksi, että Kalajokilaaksossa esitetyt tiedot julkaistanee myös Nivalan Viikko -lehdessä ja tj:n kirjoituksessa esitettiin tietoja, jotka eivät näyttä pitävän yhtä tilastokeskukselta, yhtiön tilinpäätöksistä, ym. saamieni tietojen kanssa.

Näkemyseroihin.

Vaikka jätteenkuljetuksen painoarvo kuluttajahintaindeksissä onkin pieni, niin kuljetuskustannukset yleisesti ovat kuitenkin kuluttajahintaindeksissä mukana jokseenkin kaikilla elinkeino- ja liiketoiminnan aloilla kustannuksiin vaikuttavina tekijöinä. Näin kuljetusten vaikutukset kuluttajahintaindeksiin ovat em. kautta varsin suuret. Lisäksi kuluttajahintaindeksi ja kuorma-autojen kuljetuskustannusindeksi ovat lähes samat viimeisimpien indeksilukujen osalta. Esim. vuodessa kuluttajahintaindeksin nousu 11/08 oli n. 3,6 % ja em. k-autojen vastaava 11/08 n. 4 %. Joulukuulta 2008 molemmat lienevät vuositasolla 3 %:n tuntumassa.

Tj:n mukaan ei ole oikein verrata jäte- ja jätteenkuljetusmaksuja kuluttajahintaindeksiin. Mielestäni vertailulle mm. yllämainituista syistä on perusteita.
Tj. korostaa sitä, että Vestia Oy:n kuljetuskustannusten nousua on verrattava kuorma-autoliikenteen kuljetushintaindeksiin. No verrataanpa.

Kun Vestia Oy:n jätemaksuhintojen nousun perusteena on uutisoitu olevan em. kuljetusindeksin nousu, niin tilanteessa 11/2008 vuosinousu Tilastokeskuksen pitämän em. indeksin mukaan oli n. 4 %. Kun Vestia uutisoi nostavansa tyhjennyshintoja kuljetuskustannusten nousun johdosta n.4,6 % niin tuo korotusilmoitus kuljetusosuuteen kohdistettuna on keskimäärin n. 9 %:n suuruinen. Pienten jäteasioiden osalta hieman vähemmän ja isojen enemmän. Eli korotus on n. 125 % (9-4*100/4) suurempi kuin tilastokeskuksen kuorma-autoliikenteen em. indeksiluku 11/2008 edellyttäisi.

Jos korotuksia tarkastelee "menneen talven lumien", eli 10/08 olleen kuorma-autojen kuljetuskustannusindeksin lukujen valossa, niin Vestian ilmoitus korotuksen vähäisyydestä on vähintään harhaanjohtava. Ko. ajan indeksi kuljetusten osalta oli noussut 8,4 % ja Vestian korotus siis keskimäärin n. 9 %. Temppu on siinä, että Vestia ilmoittaa korotuksen kaikkinensa (kuljetus ja käsittely) olevan n.4,6 % ja jättää kertomatta sen, että kuorma-autojen kuljetuskustannusindeksin nousu ei koske käsittelyä vaan ainoastaan kuljetuskustannuksia. Eli lehdissä uutisoituja kuljetuskustannusten korotuspaineita ei ole leikattu vaan päinvastoin nostettu merkittävästi enemmän kuin alan "menneen talven lumien" ja rajusti enemmän kuin uusi 11/08 indeksi olisi edellyttänyt.

Jos asiaa em. indeksin valossa tarkastelee pitemmällä aikajänteellä, niin vuoden 2007 alusta tilastokeskuksen k-a kuljetusten indeksiluvun nousu 11/2008 näyttäisi olleen n. 10 %. Vastaavasti Vestian hinta jätteenkuljetuksessa aikavälillä 1.1.2007 - 1.1.2009 on noussut lähes 18 %, eli n. 80 % enemmän kuin kuorma-autoliikenteen kuljetuskustannusindeksi nousu edellyttäisi. Kun vielä huomioi, että diesel polttoaineen hinta, jonka vaikutus kuljetuskustannuksiin on hyvin merkittävä, on nyt lähes 20 % alemmalla tasolla kuin vuosi sitten, niin jätteenkuljetusmaksujen ilmoitetun suuruisille korotuksille kuljetuskustannusten nousun johdosta ei nyt näyttäisi löytyvän perusteita.

Mm. osin em. johtuen Vestian jätetaksat ylittävät valtakunnallisen tilastollisen keskiarvotason n. viidenneksellä. Niinpä yhtiön kirjanpidon mukaan Vestia on kerännyt voittoa ennen veroja v. 1999-2007 yhteensä lähes 600.000 €. Näin ilmoitettu yhtiön toimintaperiaate, toimimisesta omakustannusperiaatteella, ei näytä toteutuneen.

Kun yhtiö ilmoitetun mukaan ei ole maksanut osinkoja voittovaroistaan, mutta sille on jäänyt v. 2007 tilinpäätöksen mukaan ns. vapaata omaa pääomaa kuitenkin vain n. 160.000 €, niin yhtiö näyttää maksaneen voitoistaan tuloveroa valtiolle yli 70 %. Tämä ei liene yhtiön asiakkaiden ja alueen edun mukaista. Normaali tuloverotaso kun on ollut 26-29 %. Vain onko olemassa asialle muita selityksiä ?

Vielä verorahojen käytöstä sen verran, että verorahoja on käytetty. Ainakin kuntien yhtiöön aluksi sijoittaman osakepääoman 833 707,55 verran ja sen jälkeen osakepääomasijoituksille laskettavan rahoituskustannusten verran, eli n. 30.000 €/v, joka jää kuntien maksettavaksi.
Hyvää Uutta Vuotta mahdollisille lukijoille ja Vestia Oy:lle.

Heikki Häyrynen, Nivala

Kirjoittaja Lopitsoi
Käyttäjä
#2 | Lähetetty: 5 Tammi 2009 12:46 
Kusetus jatkuu???


Lopitsoi
Käyttäjä #1 | Lähetetty: 29 Marras 2008 08:48

Minä jo aiemmin rotestoin yllä olevassa kirijotuksessa samasta vestiijjaa, aivan ollaan samolla linijolla Heikin kans, hyvä näin, jatka sinä H.H. edelleenki näihe epäkohtien ruotimista.
Ei sitä ikkään tiijä vaikka toisekki hoksais nämä isojenpoikien kusetushommat meitä tavantallaajia kohtaan ja saatas aikaan parannusta, jos ei muuten nii kansalaistottelemattomuuvella, työnnettään vaikka 8:n tuuman paska 6:n tuuman putkeen.

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#3 | Lähetetty: 5 Tammi 2009 17:50 
Matematiikka on ihmeellistä. Toiset laskee toisin kuin toiset ja molemmat ovat kuitenkin oikeassa. Näyttäisi olevankin politiikan tekoa.

Kirjoittaja Lopitsoi
Käyttäjä
#4 | Lähetetty: 5 Tammi 2009 19:03 
Ei oo politiikan tekoa vaan puhasta pisnestä ja häikäilemätöntä pinestä kaikenlisäksi, nääppäs vaan ku saavat jätevirmasa oikein kannattavaksi tallouvellisesti, nii myyä rätkäyttävät sen jollekki monikansalliselle pörssiyhtiölle.
Ja on heleppo myyä ku jokaikinen tallous on pakotettu asiakkaaksi.

Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Vestian voitot, - veroihinko ??? Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®