Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Kansanvallasta siirryttävä kansan valtaan

Sivu  Sivu 1 / 2:  1  2  Seuraava »  
Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 19 Tammi 2009 14:10 
Edustuksellinen demokratia oli 1900-luvun suuri menestystarina. Ihmiset valitsivat edustajansa päättämään heidän puolestaan yhteisistä asioista. Valituiksi tulivat arvostetut, osaavat ja keskimääräistä koulutetummat kansalaiset.

Ihmiset olivat tyytyväisiä. Heillä oli äänioikeus, ja heidän valitsemansa luottoedustajat hoitivat kansakunnan asioita paikallisesti ja valtakunnallisesti. Se riitti vuosikymmeniä.

Järjestelmän oikeutus alkoi rakoilla ihmisten mielissä 1980-luvulla. Koulutus- ja elintaso olivat nousseet. Muuttoliike, kulttuurinen eriytyminen ja kansainvälistyminen mursivat yhtenäiskulttuurin ja perinteisen yhteisöllisyyden.

Yksilöllistyminen korosti ihmisten omia valtinoja ja omaleimaisuutta aikaisemman kansalaisuuskäsityksen sijasta. Kiinnostus poliittista ja ammattiyhdistystoimintaa kohtaan väheni dramaattisesti.

Tilalle tuli kuluttajakansalaisuutta, identiteetti- ja yhden asian liikkeitä sekä monipuolista kulttuurista harrastamista. Puoluepoliittinen toiminta ja muut yhteiskunnallisen osallistumisen muodot eivät reagoineet ihmisten arvostusten ja käyttäytymisen muutoksen.

Tässä tapahtui virhe. Ihmisille ei riittänyt enää se, että he antoivat neljän vuoden välein avoimen valtakirjan päättäjille hoitaa ja päättää asioista mielensä mukaisesti. Sokean luottamuksen ajat poliitikkoja ja heidän päätöksentekokykyään kohtaan olivat ohitse. Ihmiset halusivat osallistua ja vaikuttaa myös vaalien välillä.

Puolueet eivät tätä nähneet tai tunnistaneet. Ne keskittyivät hämmästelemään uutta tilannetta ja jopa moitiskelemaan ihmisiä vääränlaisesta asennoitumisesta. Kritiikki suunnattiin myös mediaan, jonka katsottiin pinnallistavan ja henkilökeskeistävän suomalaisen politiikan. Syyttelyn sijasta niiden olisi tullut uudistaa omaa toimintaansa ja monipuolistaa osallistumisen mahdollisuuksia.

Elämme edelleen samanlaista tilannetta, vaikka olemme siirtymässä 2010-luvulle. Edustuksellinen demokratia potee uskottavuuskriisiä. Tämä näkyy alhaisina äänestysprosentteina ja poliitikkojen heikkona arvostuksena. Puoluetoiminta näivettyy, koka tarvittavia radikaaleja uudistuksia ei ole tehty.

Kokoomuksessa on eniten merkkejä uudistumisesta, mikä onkin näkynyt hyvänä vaalimenestyksenä. Kansanvallasta on korkea aika siirtyä kansan valtaan.
Edustuksellisesta demokratiasta tulee siirtyä osallistuvaan demokratiaan, jossa ihmisille annetaan muitakin tapoja osallistua ja vaikuttaa kuin äänestäminen määrävuosin.

Osallistuva demokratia tarkoittaa aidon vuoropuhelun aloittamista ihmisten kanssa. Ihmisiä kuullaan ja kuunnellaan. Heidän näkemyksilleen ja mielipiteilleen annetaan arvoa. Heidät otetaan mukaan yhteisten asioiden pohdintaan.

Käytännön keinoina ovat sähköiset kansanäänestykset tärkeistä asioista, kansalaisaloitteiden aktiivinen hyödyntäminen, kansalaispaneelit, kuulemis- ja keskustelutilaisuudet viranhaltijoiden ja päättäjien kanssa, palautekanavat, aktiivinen ja avoin tiedottaminen valmisteltavina olevista asioista sekä päättäjien ja kansalaisten välisen henkisen kuilun umpeen kurominen.

Yksi konkreettinen esimerkki ovat kansalaisten konsultaatiot, joita on toteutettu Suomessa muiden EU-maiden tavoin. Nuorten ja aikuisten kanssa pidetyt tilaisuudet ovat osoittaneet, että ihmiset ovat kiinnostuneita pohtimaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä ja muotoilemaan niistä yhdessä kannanottoja.

Tämän tapaisia kokeiluja ja testattuja menetelmiä kannattaisi käyttää kanslaismielipiteen kokoamisessa ja kanavoimisessa osaksi päätöksentekoa. Näin ihmisten mielipiteet eivät jäisi yksittäisiksi ajatuksiksi, joita on vaikea hyödyntää päätöksenteossa, vaan olisivat yhdessä muotoiltuja tiettyjen kanslaisryhmien näkemyksiä.

Verkkokeskustelujen yksi ongelmahan on yleensä se, että ne jäävät mielipiteidenvaihdoksi bittiavaruudessa ilman konkreettista vaikutusta. Tällainen ei pitkään motivoi. Kansalaisten mielipiteet pitää kyetä kokoamaan ja kanavoimaan päätöksenteon pohjaksi.

Osallistuva demokratia on virkahallinnolle ja päättäjille vaativa ja jopa kiusallinen järjestelmä, koska siinä kansalaiset ovat aktiivisia, kantaaottavia ja jopa kriittisiä. Heillä on mahdollisuudet osallistua asioiden käsittelyyn ennen päätöksentekoa, eikä vasta jälkikäteen valituksin, kuten nykyisin on usein Suomessa tilanne.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi ei sijoittunut korkealle hallinnon avoimuudessa ja kansalaisten osallistamisessa muun muassa verkkopalvelujen avulla.
Olennaista on, että ihmiset kokevat, että heitä kuunnellaan. Heidän mielipiteillään pitää olla arvoa, ja heillä on oltava erilaisia tapoja osallistua ja vaikuttaa yhteisiin asioihin ja niistä päättämiseen. Lopullinen päätöksenteko jää osallistuvassakin demokratiassa valituille päättäjille, koska päätöksiä ei voi tehdä järjestäytyneessä yhteiskunnassa huutoäänestyksellä eikä katuparlamenteissa.

Nykyisillä päättäjillä on valta uudistaa poliittinen ja kansanvaltainen järjestelmämme. Ellei näin tehdä vieläkään, kolmen vuosikymmenen kokemusten opettamana - se osoittaa, että päättäjät eivät halua uudistuksia. Heille sopii hyvin nykyinen tilanne.

Ihmiset eivät ole häiritsemässä entistä pienemmän piirin poliittista toimintaa ja päätöksentekoa. Demokratian oikeutus kuitenkin kärsii, jos koulutetun kansan tietotaito jää hyödyntämättä yhteisistä asioista päätettäessä.

Aaro Harju
filosofian tohtori, Helsinki

Artikkelin kirjoittaja on syntynyt Nivalan Maliskylässä. Artikkeli on julkaistu myös Helsingin Sanomissa 2.1.2009.

Kirjoittaja Lopitsoi
Käyttäjä
#2 | Lähetetty: 19 Tammi 2009 22:09 
Poliittinen uskottavvuus kyllä kärsii meleko inhlaation jos parlamenttipaikalle päässee missinkruunulla, tissinvilauttelulla, laulutaijolla, urheilusuorituksella tai jollaki muulla avulla joka ei kuulu milläänmuotoa politiikkaan tai ylleensä päätösten tekkoon, johtamiseen tai yhteiskunnallisseen osallistumisseen.
Helevetti seon tuo äänten kalastelu menny jo ööveriksi, mitä suurempi julukku nii sen mieluisampi ehokas, vaikkei ymmärrä hölökäsenpölläystä oman napansa ulukopuolella tapahtuvasta elämästä ja elämisestä ylleesä, saateri sielä vaan kekkuloijjaan hyvällä palakalla millon kenenki kainalossa tai haarusperissä, kuhan vaan lööppeihin päästään nii se riittää, ja kansa, tämä uljas Suomen kansa vielä jukolauta äänestää nämä pellet arkaatianmäelle, perhana että kyrsii...

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#3 | Lähetetty: 20 Tammi 2009 14:19 
Olen samaa mieltä julkkisten hyväksikäyttämisestä. Eduskunnan pitäisi nostaa edustajiensa palkkoja reilusti, jotta saataisiin todella ammattitaitoisia kansamme edustajia parlamenttiimme. Liian huonoilla palkoilla sinne pyrkii vain julkisuuden kipeitä "edustajia".

Kirjoittaja miekkonen
Käyttäjä
#4 | Lähetetty: 20 Tammi 2009 16:33 
niin meinaakko että paremmalla palkalla ei pyrkis.EI HELVATA...laskiahan niitä pitäs ja reilusi.semmonen perusduunarin palkka niillekki ja määrää pitäs kans vähentää puolella,missään muussa maassa ei oo niin palijoko suomessa.hunommalla palkalla sinne menis ne jotka haluaa oikiasti johonkin vaikuttaa eikä vaan nostella matkakorvauksia,päivärahoja ja miljoonaluokan palkkaa.

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#5 | Lähetetty: 20 Tammi 2009 20:42 
Tämä on sitä kateellista puhetta kansanedustajien eduista. Tutkittu juttu on se, että todellisia asiantuntijoita ei eduskuntaan saada liian pienten korvausten takia. Kunnon palkka kansanedustajille, sitten saadaan oikeaa väkeä eduskuntaan.

Kirjoittaja Nimetön
Nimetön
#6 | Lähetetty: 21 Tammi 2009 13:05 
olija:
Olen samaa mieltä julkkisten hyväksikäyttämisestä. Eduskunnan pitäisi nostaa edustajiensa palkkoja reilusti, jotta saataisiin todella ammattitaitoisia kansamme edustajia parlamenttiimme. Liian huonoilla palkoilla sinne pyrkii vain julkisuuden kipeitä "edustajia".

Kyllä perimmäinen vastuu eduskuntaan pyrkiviä vaaliehdokkaita valittaessa on tietenkin jo valmiilla polittisilla puolueilla, ja jos heiltä itseltään on jo tuossa vaiheessa kaikki ryhti poissa, on tuloskin sitten sen mukainen.

Kyllä sinne pienituloisia pyrkijöitä piisaa olipa palkka mikä hyvänsä.
Suurituloisimmat tekevät kyllä niitä suurimpia virheitäkin ainakin täällä Arkadianmäen ulkopuolella.

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#7 | Lähetetty: 21 Tammi 2009 14:26 
Lain mukaan eduskuntavaalissa ehdokkaita voivat asettaa puoluerekisteriin merkittyjen puolueiden lisäksi äänioikeutettujen perustamat valitsijayhdistykset. Valitsijayhdistyksen yhden ehdokkaan asettamiseksi voi perustaa vähintään 100 asianomaisessa vaalipiirissä äänioikeutettua henkilöä. Näin siis laki, mutta käytännössähän ne poliittiset puoleet asettavat ehdokkaat. Kuka muistaa, milloin viimeksi on tällaisen valitsijayhdistyksen ehdokas päässyt eduskuntaan?

Kirjoittaja Lopitsoi
Käyttäjä
#8 | Lähetetty: 21 Tammi 2009 15:46 
Näinhä seon, ei johtajatason huippuosaajat lähe politiikkaan ku yrityspuolella tienaa paremmin, kukapa sitä pienemmällä liksalla lähtis stalilileninin opetuslasten ja viherpiipertäjien kans riiteleen homojen oikeudesta tiineyteen

Kirjoittaja Nimetön
Nimetön
#9 | Lähetetty: 23 Tammi 2009 06:15 
no kyllä se tilanne tästä paranee jahka persut pääsee suomessa valtaan

Kirjoittaja miekkonen
Käyttäjä
#10 | Lähetetty: 23 Tammi 2009 06:16 
Kyllä siellä etuskunnassa on niin palijo maleksijoita jotka ettuuksia hyöyntää ja kovvaa palakkaa nauttii ja mittää eivät tee..se on myös tutkittu juttu.riepoo tommoset porvarit.

Kirjoittaja P.Porvari
Nimetön
#11 | Lähetetty: 23 Tammi 2009 12:29 
Nyt kommarit saa sellaisia kyytejä, että eipä parempia ole nähty pitkiin aikoihin, jokaisesta firmasta ensimmäisinä AY-aktivistit ulos.

Kirjoittaja Lopitsoi
Käyttäjä
#12 | Lähetetty: 23 Tammi 2009 17:00 
Melkosen vaisuna on ollu paperiliiton Ahonenki, ei oo uhonnu ennää pistäväsä tuotantua jummiin, seoliki edelline lakko melekosta ommaan nilikkaan hakkaamista

Kirjoittaja Nimetön
Nimetön
#13 | Lähetetty: 23 Tammi 2009 22:42 
Lopitsoi:
Melkosen vaisuna on ollu paperiliiton Ahonenki, ei oo uhonnu ennää pistäväsä tuotantua jummiin, seoliki edelline lakko melekosta ommaan nilikkaan hakkaamista

Vai kyllä tämän konemafian lähimenneisyyven metänhoito kuitenki lyö lauvalta kaikki ommaan nilikkaan hakkuut mennen tullen, on se semmonen hakkuu työmaa ollu, ku kaikki paikat mulistetaan ja saasteet ja olakuaineet virtaa vesistöihin kuivilta kankailtaki ojitusmätästys että saahaan avustusta. On se ollu hirvijää valtion kusettamista pitkään.

Paperiteollisuus ossaa ennakija ettei niiltä saastuttaja alueilta tuotettua paperia osta tulevaisuuvessa kukkaa ja muuttavat muualle. jo nyt hyvissä ajon

Kirjoittaja Nimetön
Nimetön
#14 | Lähetetty: 23 Tammi 2009 22:54 
P.Porvari:
Nyt kommarit saa sellaisia kyytejä, että eipä parempia ole nähty pitkiin aikoihin, jokaisesta firmasta ensimmäisinä AY-aktivistit ulos.

Taitaa se tuo puun myyntikin mennä meleko lekkeripeliksi ku työntekijöitä vähennetään. Ei siinä taija I kollitkaa palio Heil Hitleriä huuvvella tällä kertaa.

Kirjoittaja Lopitsoi
Käyttäjä
#15 | Lähetetty: 24 Tammi 2009 20:31 
Nimetön:
Vai kyllä tämän konemafian lähimenneisyyven metänhoito kuitenki lyö lauvalta kaikki ommaan nilikkaan hakkuut mennen tullen, on se semmonen hakkuu työmaa ollu, ku kaikki paikat mulistetaan ja saasteet ja olakuaineet virtaa vesistöihin kuivilta kankailtaki ojitusmätästys että saahaan avustusta. On se ollu hirvijää valtion kusettamista pitkään.

Tiijäkkönää miksi metän pohoja mätästetään ja istutetaan?

Seon kyllä totta että metänhoijolliset toimet ovat olleet liian ankaria, avohakkuut, auraukset ja ojitukset , eikä oo ollu laskeuma- altaita kerräämässä humusta.

Sivu  Sivu 1 / 2:  1  2  Seuraava » 
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Kansanvallasta siirryttävä kansan valtaan Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®