Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Katsoin elokuvan

Sivu  Sivu 1 / 2:  1  2  Seuraava »  
Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 20 Huhti 2009 12:26 
Tavoistani poiketen kävin katsomassa elokuvan. En katso niitä yleensä edes televisiosta.

Elokuva oli Dome Karukosken ohjaama Kielletty hedelmä. Se kertoo kahdesta vanhoillislestadiolaisesta tytöstä, jotka lähtevät kaupunkiin koettelemaan siipiään. Maria on avoin, aistillinen ja lapsellinen. Rakel lähetetään hänen peräänsä "pitämään kädestä kiinni". Nuoruus on kuohuvaa aikaa, ja monenlaiset houkutukset koskettavat uskovia nuoria siinä missä muitakin.

Elokuva pureutuu juuri niihin asioihin, joita lestadiolaisuudessa pidetään sopimattomina uskon kannalta. Tytöt joutuvat kaltevalle pinnalle, helppo saalis paholaiselle. Varsinkin Maria näyttää tietoisesti haluavan kokeilla uusia asioita ja ajattelee pyytävänsä niitä sitten kerralla anteeksi.

Elokuva käyttää elokuvan keinoja: dramaattisia kohtauksia, paljasta pintaa, lähikuvia ja liian voimakkaita ääniefektejä. Kielletyssä hedelmässä on myös paljon kaunista. Hyvin taiteellisen ja latautuneen vaikutelman teki kohta, jossa tytön ja pojan kädet liikkuivat samalla liikekielellä hyvin lähellä toisiaan, koskettamatta kuitenkaan toisiaan.

Varsinkin Mariaa esittävän Amanda Pilkkeen näyttelijäsuoritus on loistava. Marian suoruus, avoimuus ja lapsellisuus tekee hänestä sympaattisen, ja kohtaukset saavat humoristisia piirteitä. Esimerkiksi hän kertoo pussailun maistuneen vähän niinkuin kalalta.

Lestadiolaiseen oppiin ei varsinaisesti elokuvassa puututa. Elokuva on tehty ulkopuolisen silmin. Eräässä kohtaa äiti sanoo Rakelille, että on paha nähdä, kun oma lapsi palaa helvetin liekeissä.

Lestadiolaisille tällä elokuvalla ei ole erityistä annettavaa, onpahan vain elokuva elokuvien joukossa. Kenties joitakin kysymyksiä se voi herättää, vaikkapa sen, että täytyykö irtioton liikkeestä olla aina dramaattista.

Kino K.

Kirjoittaja sirpaleet
Nimetön
#2 | Lähetetty: 22 Huhti 2009 01:09 
Olen kuullut, että lestadiolaiset ovat salaa käyneet sankoin joukoin katsomassa tätä elokuvaa. Itse olen myös nähnyt kyseisen elokuvan. Lestadiolaisista minulla on vain se käsitys, että ne elävät sisäpiirielämää omiensa piirissä. Elämässä on paljon kiellettyjä ja tabuja asioita lestadiolaiselle. Varmaan ahdistavaa, jos alkaa ajatella avarammin elämää.

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#3 | Lähetetty: 22 Huhti 2009 20:06 
Kuulopuheet ovat yleensä huhuja. Näin sirpaleiden kommentti jäänee omaan arvoonsa. Elokuva ei sinänsä paneudu lestadiolaisuuteen. Arvostelijoilta tuli hyvät kritiikit näyttelijöiden työstä. L-positiivisista voi olla montaa mieltä. Suvaitsevaisuus kunniaan, kukin uskollansa autuaaksi tulkoon!

Kirjoittaja v 8
Käyttäjä
#4 | Lähetetty: 22 Huhti 2009 22:48 
se elokuva oli kyllä liioteltu.tunnen äl ihimisiä ja voin kertoo sirpaleellekki että ei oo mitään johtajia ym niinku siinä leffassa.käsittääkseni jokainen päättää loppujen lopuksi ite mitä tekee.sirpaleen käsityski on liioteltua,samallalailla kai ne elää ku muutki eikä vaan"omiensa" piireissä.eli samallainen elämä niillon ku muillaki,tietyt pikkujutut tietenki erottaa ne valtaväestöstä.

Kirjoittaja Gadget
Inspector
#5 | Lähetetty: 23 Huhti 2009 14:30 
Aiheeseen liittyen, YTY-teatterilla on valmistumassa näytelmä Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä. Tarina kertoo Tornionjokilaakson Pajalan kylän nuorien varttumisesta aikuisiksi lestadiolaisuuden ja alkoholin täyttämässä ympäristössä.

Voittaa varmasti elokuvaillan siinä kuin live-orkesteri tiskijukan. Ensi-ilta 10.5. http://www.ytyteatteri.fi

Kirjoittaja työläinen
Nimetön
#6 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 01:05 
Kyllä l-uskovaisista jokunen on käynyt kattoon tämän elokuvan, vaikkei ne muuten saa elokuvia katsoa. Uteliaisuudesta. Tämä ei ole mitään kuulopuhetta. Kyllähän lestadiolaisissa tietenkin on monenlaista väkeä, ahdasmielisempää ja vähemmän ahdasmielistä. Mutta sirpaleen kanssa olen samaa mieltä, että joissakin perheissä ollaan liian tiukkapipoisia, koska olen itse työskennellyt mm. perhetyössä l-perheessä, jossa ei esim. radiosta saanut kuunnella kuin uutiset ja jos kesken niiden tuli vaikka musiikkiuutispätkä, radio meni äkkiä kiinni. Mainoslehtisiä ei saanut vilkaistakaan, jos kannessa oli meikattuja ihmisiä ym. Ja ensimmäisenä päivänä kerrottiin, mitä ei hyväksytä ja mikä on väärin. Lapsukaiset oli aivopesty jo pieninä tietämään, että korut on syntiä ym.

Ja mitä olen seurannut l-uskovaisten elämää lähietäisyydeltä, kyllä ne on pääasiassa tekemisissä samanhenkisten kanssa. Kylässä käy samanhenkisiä. Älkää nimimerkki sirpaletta lynkätkö, hänellä voi olla omakohtaisia kokemuksia. !

Kirjoittaja v 8
Käyttäjä
#7 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 11:59 | Muokkasi: v 8 
ei tässä kukaan ookkaa lunkänny ketään.ite tiiän kuitenki paljo l-uskovaisia enkä oo koskaan tavannu noin tiukkapiposta meininkiä.joo eikai ne ruukaa käyttää korviksia tai värjätä hiuksia eikä musiikkia kuunnella,siis tätä turhaa mitä nyt radiosta tulee mutta esim marssit ja lastenlaulut ja kaikenmaailman sinfoniat menee...toi on kyllä jo liiottelua et jos mainoksiakaa ei saa lukia jos kannen muijalla on meikkiä pärstässä. mutta mää en oo tässä kenenkää puolella.sirpale meinas ettäl-uskovaiset on vaan jossaki piilossa omiensa kans,ei piä paikkaasa,niitä on kokoajan teijän ynpärillä vaikketta huomaakkaa.esim. oon ykassa töissä ja työpaikan tupakkapaikalla joku jäbä alako puhuun lessuista ja haukkumaan ja arvostelemaan muilla työkavereille niitä.no,ne kaikki oli l-uskovaisia kelle se niistä paasas ja yritti saaha niitä mukaan siihen. myöhemmin ku se sille selevis nii se ihimetteli että en olis ikinä uskonu että ne on l-uskovaisia.eli mitä se sit on ajatellu?et niillon raamattu mukana tai jotai?nojoo,mutta ite en oo mitään mieltä mistää.

Kirjoittaja seppo
Nimetön
#8 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 13:18 
Tietenkin työpaikoilla on monenlaisia ihmisiä, uskovia ja ei-uskovia. Kirjoittaja taisi tarkoittaa, että vapaa-aikoinaan l-uskovaiset ovat enimmäkseen tekemisissä oman porukan kanssa, seuroissa ja kyläilevät omiensa luona. Ei tietenkään ne piilossa ole, samalla laillahan ne töissä käyvät. Miespuolisista ei aina huomaa, että ovat l-henkisiä, mutta kyllä naispuolisista erottaa, että ovat uskovaisia - ei käytetä meikkiä, hiukset ovat oman väriset, ei ole korviksia tai korvanreikiä ym.

Kirjoittaja v 8
Käyttäjä
#9 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 21:20 
no nii se tais kyl olla.joo samaa mieltä sepon kans...

Kirjoittaja yks
Nimetön
#10 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 21:25 
eipä nivalassa ainakaan l-positiivarit oo sen kummempia mitä nyt suosivat toisiaan ja paljon helepommalla pääsisit jos oisit lestatiolainen.Kyllä mylly ja numero ainaki on lestatiolaisia meleko täynnä viikonloppusin.ja muutenkin on hurskaat tavat ja perinteet näyttäny unohtuneen.liekkö ne sitä uutta sukupolovia

Kirjoittaja ihmettelijä
Nimetön
#11 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 21:48 
Ei kai, eihän ne saa ravintoloissa käydä. Ei ne kyllä sillon lestadiolaisia ole... Niillähän on tiukat direktiivit.

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#12 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 23:21 
Onpa asiantuntevaa keskustelua. Nivalaisistahan on toinen puoli lestadiolaisia ja toinen puoli körttisiä. Molempia siis riittää raitilla ja työpaikoilla.

Kirjoittaja ihmettelijä
Nimetön
#13 | Lähetetty: 25 Huhti 2009 23:44 
Ja sitten on vähemmistö niitä, jotka eivät ole kumpaakaan sorttia.

Kirjoittaja v 8
Käyttäjä
#14 | Lähetetty: 26 Huhti 2009 03:07 
jaa,jos ne ravintelissa käy nii sit käy.ei ne oo lessuja jotka ravintolassa käy.tarviiko siitä muitten huolehtia mikä on väärin ja mikä ei jos niitä ei ihtiään haittaa?

Kirjoittaja ihmettelijä
Nimetön
#15 | Lähetetty: 26 Huhti 2009 12:56 
Ei kai niistä huolehditakaan, mutta itsehän ne julistaa, mikä on oikein ja mikä syntiä.

Sivu  Sivu 1 / 2:  1  2  Seuraava » 
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Katsoin elokuvan Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®