Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Merkitykselliset EU-vaalit

Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 5 Kesä 2009 09:14 
Tulevissa vaaleissa valitaan ne Suomalaiset henkilöt, jotka edustavat meitä EU:n parlamentissa seuraavat viisi vuotta. Vaalit käydään koko Euroopassa yhtä aikaa, ja täällä Suomessa on vain yksi koko maan kattava vaalipiiri, josta valitaan nuo 13 henkilöä. EU:n parlamentin valta on kasvanut ja kasvaa edelleen tulevalla kaudella tehtyjen päätösten myötä, joten vaaleilla on merkitystä yhä enemmän.

Suomen Keskusta lähtee vaaleihin erittäin hyvistä asemista, sillä puolueella on kuluneella kaudella ollut neljä edustajaa parlamentissa. Tavoite on säilyttää paikkaluku, vaikka Suomen edustajamäärä putoaa kolmeentoista. Keskustan EU:n parlamentin jäsenet kuuluvat liberaaliryhmään, ja ovat sen kautta saaneet hyvin merkittäviä tehtäviä parlamentin lukuisissa toimielimissä. Yksi mainittavimpia on ollut Kyösti Virrankosken toiminta EU:n budjettivalmistelijana, mikä on vaikutusvaltaisimpia ja vastuullisimpia paikkoja mihin voi tulla valituksi. Työ kotimaan parhaaksi onkin hiljaista ja päättäväistä puurtamista sekä vaikuttamista ja yhteyksien luomista EU:n valtavassa virkakoneistossa.

Moitteet siitä, että EU:n parlamentin jäsenten toiminta ei kuulu eikä näy täällä Suomessa, johtuvatkin usein siitä, että työ on enemmän pitkäjänteistä puurtamista ja asioihin paneutumista kuin suuria otsikoita ja julkisuuden tavoittelua. Keskustan edustajat eivät lähde kilpaan siitä, kuka on suosituin ja hyväksytyin EU:n kabineteissa, vaan todellinen vaikuttaminen ja Suomalaisille tärkeiden asioiden ajaminen Keskustalaisista arvolähtökohdista on tärkein tehtävä.

On totta, että moni asia hoidetaan paremmin kansallisesti. Mutta on toisia asioita, joissa 27 itsenäisten valtioiden välinen yhteistyö on hyödyllistä tai jopa välttämätöntä. Keskusta ajaa terveenpää Eurooppaa, jossa jäsenvaltiot eivät luistele vastuustaan, ja toiminta on EU: piirissä rehellistä ja tavallisen kansalaisen etua palvelevaa.

Liittyminen eurooppalaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön taloudellisella ja poliittisella tasolla on ollut Keskustan tavoitteena koko sodanjälkeisen ajan. Aikoinaan V.J. Sukselaisen hallitus ja sen ulkoministeri Ahti Karjalainen tekivät kovan työn ns. Fin-Efta järjestelystä, mikä takasi Suomen kauppapoliittiset toimintaedellytykset länteen päin. Keskustapuolue ja Urho Kekkonen, jonka toimintaa Suomen integroitumisessa läntiseen yhteistyöhön on tuotu vaalikampanjassa esille, ajoivat läpi seuraavaksi EEC-jäsenyyden. Tuota EEC-jäsenyyttä vastustivat suuriäänisesti monet sellaisetkin, jotka nyt yrittävät olla mitä puhdasoppisimpia EU:laisia. Sitten 1992 syntyi ETA-sopimus, ja vuonna 1995 Esko Ahon johdolla neuvoteltiin täysjäsenyys Euroopan Unionissa.

Yhteinen raha otettiin käyttöön tilivaluuttana 1999, ja käteisrahana 2002. EU-jäsenyys ja yhteinen eurovaluutta ovat tuoneet myös ulkopoliittista liikkumatilaa Venäjään nähden, mikä ei sekään ole merkityksetöntä. Tärkeintä kuitenkin on, että maailman muuttuessa on monia asioita, jotka vaativat riittävän vahvaa Eurooppalaista yhteistyötä. Kuitenkin sopii kysyä, onko EU:n puututtava kaikenlaisiin pikkuasioihin, joissa eri jäsenvaltiot toimivat eri tavoin oman kulttuurinsa ja erityspiirteidensä mukaisesti. Vain ne asiat, joilla todellista merkitystä EU:n tasolla, kuuluvat sen päätöksentekoon. Toki on hyvä huomata, että suurin huomio ja melu syntyvät asioista, jotka ovat EU:ssa marginaalisia, esimerkkinä paljon puhuttu kurkun käyryys direktiivi, joka ei lähemmin asiaan tutustuessa ole sen saaman maineen veroinen. Ja hyvin monet sisämarkkinoita koskevat direktiivit ovat voimassa myös EU:n ulkopuolisissa ETA-maissa, vaikka heillä ei sananvaltaa päätöksenteossa olekaan.

Keskusta tavoittelee EU-vaaliohjelmassaan elintason ja palveluiden sekä sosiaalisen ja koulutuksellisen tasa-arvon säilymistä ja kehittymistä koko Suomessa. Se on kova tavoite, sillä kilpailu ja kova maapalloistunut talous johtavat luonnostaan rahan ja kaiken muunkin voimakkaaseen keskittymiseen. Siksipä poliittisen järjestelmän tehtävä on pitää ihmisten puolta, myös Eurooppalaisella tasolla. EU:ssa tehdään yhä enemmän meitä ja lapsiamme koskevia päätöksiä. Siksi on tärkeää, että kesäkuun vaaleissa Euroopan parlamenttiin valitaan sellaisia henkilöitä, jotka puolustavat tinkimättömästi Suomen ja suomalaisten etuja.
Suomen Keskustalla on vaaleissa näihin tavoitteisiin sitoutuneet ehdokkaat, jotka kelpaa lähettää asialle seuraavaksi kaudeksi EU:n parlamenttiin. Äänestetään vaaleissa!

Jarmo Raudaskoski
Keskustan Nivalan Kunnallisjärjestö
Tiedotus- ja verkkovastaava

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#2 | Lähetetty: 8 Kesä 2009 19:12 
Keskustan mainos ei tainnut oikein purra. Urhoutta ei kaivattu. No tulihan kuitenkin torjuntavoitto. Hävisi hiukan enemmän kuin kokoomus. Vasemmistolla ei ole tulevaisuutta nykymaailmassa. Vihreät ja "kriittiset" ryhmät saavat enemmän jalansijaa. Ruotsissakin tämä "nuorten miesten" piraattipuolue ylsi yhteen edustajaan. Eihän se yksi mies siellä yli 700 jäsenen parlamentissa juurikaan mitään saa aikaan. (Ellei sitten onnistu "lobbaamaan" itselleen jotain todella tärkeää yksittäistä asiaa).

Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Merkitykselliset EU-vaalit Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®