Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Ehdotus lomautusten toteutusmalliksi

Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 5 Kesä 2009 09:17 
Nivalan kuntatalouden paikkaamiseksi lienee valmisteilla henkilökunnan lomautus. Jos lomautukseen on pakko mennä, jota en toivo, niin lomautusten kohdentamisessa tulee noudattaa periaatetta, jossa vähäväkisimpiä, eli pienituloisimpia kohdellaan hellemmin kuin kovaa palkkaa saavia.

Ehdotankin, että asiaa valmisteleva toimielin pitää mahdollisen lomautuksen periaatteena sitä, että lomautuspäivät määräytyvät kunkin viran ja toimenhaltijan ansiotason mukaan.

Eli esim. siten, että jos kuukausipalkka on tuhat €, lomautuspäiviä tulee 2 päivää. Jos taas kuukausipalkka on viisituhatta €, lomautuspäiviä on 10 työpäivää.

Perusteluna näkemykselle on se, että monelle pienituloiselle pienikin tulonmenetys on suuri asia ja vaikuttaa merkittävästi hänen toimeentuloedellytyksiinsä. Hyvätuloisille taas vähän suurempikin tulonmenetys on merkitykseltään varsin vähäinen eikä vaikuta juurikaan hänen toimeentuloedellytyksiinsä.

Siis sosiaalinen näkökulma lomautuksiin mukaan. Lisäksi näkemyksen peruste on se, että mitä isompi palkka, sen suurempi vastuu kuntatalouden kunnosta. Päävastuun kuntatalouden kunnosta kantavat kunnan ylin johto, kaupunginhallitus ja valtuusto. Miten se on toinen kysymys.

Heikki Häyrynen

Kirjoittaja PerusArvo
Käyttäjä
#2 | Lähetetty: 5 Kesä 2009 12:58 
Kannatetaan. Ehdottomasti.

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#3 | Lähetetty: 8 Kesä 2009 19:31 
Perusteeltaan hyvä ajatus sinänsä. Mielestäni pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miten tähän kuntien ahdinkoon on päädytty. Sen jälkeen kuntien olisi terästäydyttävä ja pidettävä taloutensa kunnossa. En ota kantaa erityisesti Nivalan kunnan asioihin, mutta yleisesti näyttää olevan niin, että kuntien taloudet ovat kuralla. Eräs näkökohta on se, että kuntien päättäjät käyttävät verorahat ja valtion avut toisin, kuin kuntalaiset haluaisivat. Olisiko parempi palata tässä asiassa vanhaan, eli valtio määräisi momentin tarkkuudella, mihin valtion myöntämät rahat käytetään. Kunnan omien kunnallisverojen osalta kunnalla olisi itsenäinen päätösvalta (tuhlausvalta), kunnes kuntalaiset äänestävät paremmat edustajat valtuustoihin.

Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Ehdotus lomautusten toteutusmalliksi Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®