Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Kuminankukka ja lautasliina

Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 27 Heinä 2009 11:41 
Kuminankukka ja Marimekko lautasliina – muistot viimekesäisestä vierailustamme kotikonnuille. Keskiyön auringon juova siilon kyljessä, kuovit peltolakeuksilla, harakat ja käen kukunta Pyssyhovilla – ne ovat elävästi Nivalaa viidenkymmenen pitkän vuoden poissaolon jälkeen.
Viime Juhannuksena olimme käymässä kotona. Selailen vaimoni Carolin pitämiä muistiinpanoja ja vieraskirjamme lukuisia nimiä ja tervehdyksiä. Vaimolleni ja itselleni tämä kotiinpaluumme oli pyhiinvaellus uuteen maahan. Enhän ollut Suomessa käynyt sitten kuin muutimme Kanadaan vuonna 1958 ja vaimoni on täällä syntynyt eikä koskaan Suomessa käynyt. Saimme houkuteltua matkakavereiksemme siskoni Anne ja nuoremman veljeni Raimon ja hänen vaimonsa Ann-Marien. He kaikki olivat monien Suomi-reissujen veteraaneja ja myös äitini ja isäni, Martta ja Väinö Viitala, olivat käyneet useamman kerran.
Sää ennusteli epävakaista. Se tuli meille eduksi, sillä Nivalan maanviljelijöille jäi aikaa meille. Kahden viikon aikana saimme tavata yli kaksi sataa sukulaista. Jo Palolan, Pajukoskien ja Vähäsöyrinkiläisten sukukirjoja selaillessa näen, että tuhansia jäi tapaamatta. Se tietysti tietää uutta reissua juurilleni. Juureni muuten ovat Kuusistossa Viitaperällä, jossa kotimökkimme vieläkin seisoo. Oiva-setäni oli sen viimeinen omistaja ja siellä käydessämme saimme tietää, että tila oli vieläkin suvussamme. Kuusisto ei silti ollut syntymäkotini sillä äitini kertoi miten olin sodan jälkeen syntynyt oikein presidentin palatsissa. Presidentti Kyösti Kallion koti oli siis ollut synnytyslaitoksena. Se edellytti, että kävimme Kaisa ja Kyösti Kallion haudalla ja otin videolle Nivalan kirkon sankarihautausmaalle haudattujen sotilaiden nimet. Täkäläisen Sudburyn Suomalaisen Aseveliyhdistyksen puheenjohtajana pidin sitä velvollisuutenani. Kävimme myös tapaamassa sukulaisiamme kolmella eri hautausmaalla. Halusin myös heidät tavata viidenkymmenen vuoden poissaolon jälkeen.
Hotellimme oli varattu Silpa ja Asko Häkkilältä. Sieltä saimme päivittäin tehdä sukulaistapaamisia, ostos ja turistimatkoja lähelle ja kauas. Tutuksi tulivat Halpa Halli, Sikabaari, Kulta Kenkä, Ylivieskan Kärkkäiset, Haggmannit ja Nivala-lehti.
Jo heti Ylivieskan asemalla tunsimme tulleemme kotiin. vastassa olivat serkkuni Arja Törmänen ja Silpa ja Asko. Arja oli säilyttänyt yli neljäkymmentä vuotta sitten kirjoittamani kirjeen hänelle. Vierailimme vanhainkodissa, jossa tapasimme tätini miehen Feeliks Pehkosen ja Silpan äidin. Silpa esitteli työmaataan vanhusten parissa. Se oli kovin tuttua, sillä vaimoni on täkäläisessä vanhainkodissa työssä ja minä sen hallituksessa.
Alkoi tulla soittoja. "Joo, täällä ne on." Silpa lauloi puhelimeen. Silpasta tuli matkanjohtajamme ja usein vierailimme kolmessa ja neljässäkin perheessä yhdessä päivässä. Vieraanvaraisuus parhaimmillaan. Jotenkin ihmeessä jäi aikaa käydä Lokkilinnassa serkkuni Marja-Liisan ja Aimo Aksilan järjestämällä lounaalla. Saimme tavata sukulaisiamme Ruotsista ja Ranskasta. Kastelimme lännen jalkamme Pohjanmereen. Kannus ja Himanka, Kalajoki ja Ylivieska, samana päivänä. Rauhalassa tapasimme tätini Katrin Kuhmosta ja serkkuni Eini Korkiakosken ja hänen perheensä Siurosta. Rauhalassa asui isoisäni Leander Ainasoja kun hänet viimeksi hyvästelimme. Vierailimme Viitaloilla, Yli-Kotilassa, Vähäsöyringeillä, Uusitalolla, Marjamaalla, Pajukoskella. Heiskan sukujuhlat Pyssyhoville olivat järjestäneet Silpa Tenhunen ja Eeva Koutonen. Vieraskirjaamme tuli kymmenen sivua nimiä ja osoitteita. Saimme nauttia Nivalan ja Pidisjärven Leijonien kahveista ja vieraanvaraisuudesta Nuorisoseuralla tansseissa myöhemmin. Toin heille Sudburyn Suomi Lions Clubin tervehdyksen.
Silpa ja Asko olivat kuulleet, että olemme musiikin ystäviä ja olivat järjestäneet meille pihakonsertin Pirkko Junttilan ja Tapani Laakkosen voimin. Saimme nauttia musiikista myös Heiskan sukujuhlissa ja Haapaveden festareilla, jossa tapasimme Halogeeni-yhtyeen kansanpelimannit joita veljeni Raimo koitti houkutella kaupunkinsa Sault Ste Mariessa pidettäviin Kanadan ja Amerikkalaisten siirtolaisten Suurjuhliin vuonna 2010. Nuorisoseuralla saimme pyörähdellä Raimo Löfin orkesterin tahtiin ja sateiset Juhannustanssit Haapajärvellä. Ammoimme vanhaa hyvää aikaa.
Suurin pettymyksemme koko matkaltamme liittyy juuri musiikkiin. Jo Helsinkiin saapuessamme saimme vältellä Bon Jovin ihailijoita ja taas lähtiessämme siellä oli tuhansia Bruce Springsteenin faneja. (Olikohan tuo sana suomea.) Emme olleet tulleet Suomeen viidenkymmenen vuoden jälkeen törmäämään lännen kulttuuriin. Vihdoin kauppatorilla kuulin hanurinsoittoa. Olimme sittenkin Suomessa. Siellä Veikko Pyyhtiä veteli Elämää Juoksuhaudoissa. Olisin halunnut ostaa kaikki hänen CD:nsä.
Paluulentomme kahdeksan tuntia ja 6600 kilometriä tuntuivat yhtäkkiä paljon lyhyeymmiltä. Tiesimme, että sukulaisemme ja heidän lämmin vieraanvaraisuutensa olivat vain matkan päässä. Parhaana muistona tulen näkemään Askon yllättyneet kasvot kun Paavo Pajukoski selitti miten Häkkilät ovat Viitaloille sukua. Toivotin Askon tervetulleeksi sukulaiseksi.
Lainaan tähän Silpan vieraskirjaamme laittamasta viestistä paluumatkallemme.

"Ystävyys on kallein aarre,
se ei sammu milloinkaan.
Toivon, että mekin saamme
pitää se myös ainiaan."

Suljen päiväkirjan. Kuminankukan ja lautasliinan laitan hellästi paikoilleen.

Reijo Viitala

Kirjoittaja olija
Käyttäjä
#2 | Lähetetty: 31 Heinä 2009 17:50 
Hieno tarina!

Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Kuminankukka ja lautasliina Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®