Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Nivalan terveyskeskuksen lääkekeskus/keskusvarasto

Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 21 Marras 2008 09:02 
Nivalan kaupunginvaltuusto hyväksyi 13.11. olleessa kokouksessaan mm. vero- ja kiinteistöveroprosentit. Verojen korottaminen oli maltillista peilattuna kaupungin taloustilanteeseen.

Talouden tasapainottaminen kuluja leikkaamalla näyttää vaikealta tai oikeastaan lähes mahdottomalta. Säästöjä on mahdollista hakea vain sivistystoimesta, teknisestä toimesta ja hallinnosta.

Em. toimet on kuitenkin hoidettu Nivalassa kustannustehokkaasti jo vuosia ja siten, että palvelut on saatu hoidettua kuitenkin laadukkaasti. Nyt näille toimielimille pitää antaa työrauha ja antaa työntekijöiden keskittyä työhön johon he ovat sitoutuneet, eikä viedä heidän aikaansa jatkuvaan selvitystyöhön.

Nivala liittyi kuluvan vuoden alussa perustettuun Kallion peruspalvelukuntayhtymään. Samalla budjettivaltaa siirtyi lähes 70 % valtuuston ulottumattomiin. Päättäjille annettiin lähinnä valmistelutyössä mukana olleiden toimesta ymmärtää, että palvelut paranevat ja kustannusten nousu taittuu !? Kävikö näin? Ei näytä käyvän? Kustannukset nousevat ja palvelujen saanti heikkenee, vaikka henkilökunta yrittää tehdä parhaansa palveluiden antajana. Onko käymässä niin, että organisaatio tuhoaa palveluiden tuottamisen?

1. Nyt ollaan viemässä hyvää vauhtia, ilman Kallion hallituksen päätöksiä, lääkekeskusta ja keskusvarastoa Ylivieskaan?!. Toiminta on jo osittain alkanut? Onko valta Kalliossa virkamiehillä vai hallituksella ja antavatko Nivalan edustajat Kallion hallituksessa näin tapahtua? Peruspalvelukuntayhtymä Kallion hallituksen eräällä edustajalla ei ollut mitään tietoa käynnissä olevasta muutoksesta, vaikka hän on yleensä perillä käsitellyistä asioista?

Lääkekeskus ja keskusvarasto on hoidettu Nivalassa aikaisemmin kustannustehokkaasti. Nyt sitten lääkkeitä ja tarvikkeita kuljetetaan kolme kertaa viikossa autoilla Ylivieskasta Nivalaan. Todennäköisesti kuljetuskertoja tulee olemaan viikossa vielä enemmän. Toiminta alkaa täysimittaisena ensivuoden alusta.

Mikäli farmaseutin virka siirretään Ylivieskaan ja lääkkeet aletaan kuljettamaan n. 30 km etäisyydeltä, niin tuntuisi siltä, että lääkkeet olisi tällöin edullisinta ottaa Nivalan apteekista.

Kuljetus kaikkine kuluineen näyttelee kuitenkin niin suurta osaa kustannuksista, että tämä olisi edullisin vaihtoehto, jos kerran farmasiatoiminnot päätetään Nivalasta lopettaa.

Mikä on mahtanut olla Lääkelaitoksen kanta asiaan ? Epäilen, että sitä ei ole kysyttykään, koska uskoisin, että asia ei näin yksinkertainen ole?
Tk:ssa toimiva lääkekeskus on tehokkainta ja kustannuksiltaan edullisinta lähipalveluina, kuten myös keskusvarastotoiminta. Tämä todettiin jo silloin, kun seudullista yhteistyötä selvitettiin Nivala - Haapajärvi seutukunnassa.

Kalliossa ei tietenkään selvitetä asioita sen tarkemmin, koska muutoksen tarkoituksena onkin saada vain Ylivieskan "logistiikkapojille" töitä, koska niitä ei niillä riittävästi ole? Nivalahan tässä toimii maksumiehenä ja samalla palvelun menettäjänä. Olisihan tämä voitu hoitaa sitenkin, että Nivalassa säilytetään lääkekeskus ja keskusvarasto, jotka ovat hyvin hoidettuja ja näistä sitten toimitetaan lääkkeet ja tarvikkeet edelleen eteenpäin muille Kallion terveyskeskuksille. Hyöty jäisi Nivalaan ja tasapuolinen toimintojen jako toteutuisi.

Lääkekeskuksen toimintaa peukaloitaessa olisi pitänyt ottaa huomioon lääketurvallisuus: kuljetuksen, vastaanoton, varastoinnin ja jakelun aikana sekä se, että lääkkeitä ei joudu asiattomien käsiin ketjun missään vaiheessa. Kuljetuksen piiriin menee todella huomattava määrä erilaisia lääkkeitä.

Näkisin ehdottoman tärkeänä, että Nivalan kokoisessa terveyskeskuksessa on farmaseutti, joka suorittaa ja huolehtii myös lääkeneuvonnasta ja mahdollisesta koulutuksesta. Vaikka sairaanhoitajilla on valmiuksia lääkehuollosta, niin siitä huolimatta näen, että lääkkeiden käytön ja lääkevalmisteiden määrän lisääntymisen myötä myös osastofarmasian tarve lisääntyy. Osastofarmasialla on myönteinen vaikutus lääkkeiden turvalliselle ja taloudelliselle käytölle mm. hävikin pienentyessä.

Olisi myös selvitettävä miten paljon muutos sitoo sairaanhoitajien työaikaa lääkehuoltoon.
Onneksi asiaa ei ole vielä Kallion hallituksessa käsitelty/päätetty. Toivonkin, että Nivalan edustajat Kallion hallituksessa ajavat tämän asian siten, että em. palvelut säilyvät Nivalassa. Ellei näin tapahdu seuraavana ovat menossa röntgen ja laboratorio? Sitä myöten halvaantuu koko tk:n toiminta, jota lääkekeskuksen ja keskusvaraston lopettaminenkin heikentää.

2. Jokilaaksojen Pelastuslaitos on toinen "käki", joka pesii Nivalan kaupungin pesässä. Ei voi olla oikein, että kulut kasvavat holtittomasti noin 10 % luokkaa? Pelastuslaitoksen on myös sopeutettava toimintansa kuntien talouden mukaan eikä elää "omaa elämäänsä". Sopeuttaminen voidaan tehdä vaarantamatta hälytyspalveluja, jotka nekin olisi syytä mitoittaa kulloisenkin tarpeen mukaan (keikat)? Pelastuspalvelun toiminnasta on tehtävä kriittinen selvitystyö ja suoritettava kattava vertailu muihin samansuuruisten pelastuslaitosten toimintaan.

3. Saamani tiedon mukaan myös teknistä tointa ollaan liikelaitostamassa ylikunnalliseksi Kallion Peruspalvelukuntayhtymän kuntien kanssa. Valitettavasti en käsitä miksi tähän olisi mentävä?

Nivalan tekninen toimi on kauttaaltaan hoidettu esimerkillisen kustannustehokkaasti pienellä henkilökunnalla jo vuosia.

Teknisessä toimessa on osa-alueita, joissa yksi henkilö hoitaa käytännössä sellaista virkaa, joka mittareiden mukaan vaatisi useamman työntekijän. Asiat ovat kuitenkin hoituneet hyvällä organisointikyvyllä ja kunnan edunmukaisella ajattelutavalla siten, että ne kestävät kriittisenkin vertailun.

Mitä hyötyä on mennä ylikunnalliseen liikelaitokseen, jos sieltä on odotettavissa vain lisäkustannuksia ja palvelutason heikentymistä? Jos Ylivieskassa on ylimitoitettu tekninen toimi niin en näe mitään intressiä lähteä Nivalan toimesta luomaan sellaista järjestelmää, jolla edesautetaan sen kollektiivista purkamista.

Jouni Laitila
kaupungin rivivaltuutettu, kesk.

Kirjoittaja Lopitsoi
Käyttäjä
#2 | Lähetetty: 21 Marras 2008 23:16 
Täyttä asiaa haastelet, loppaa toisetki valtuutetut mielipiteittesi taka, ja vielä kovistele etteivät pöljyyksissään tee tyhymiä päätöksiä.

Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Nivalan terveyskeskuksen lääkekeskus/keskusvarasto Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®