Nivala.orgNivala.org keskustelu Angelina verkkokauppa
 | Foorumin etusivu | Rekisteröidy | Vastaa | Etsi | Tilastot | Ohje |
Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia /

Yli 5,6 miljoonaa vuosittaista tules-sairauspäivää on liikaa

Kirjoittaja NiVi
Tiedottaja
#1 | Lähetetty: 28 Marras 2008 03:53 
Suomen Reumaliiton edustajakokous pidettiin viikko sitten Tampereella. Siellä valittiin Reumaliiton valtuusto vuosille 2009-2011. Pohjois-Pohjanmaata edustaa Ulla Lehtikangas Ylivieskasta ja varajäseneksi valittiin Aimo Tikkanen Oulusta. Edustajakokous jätti myös seuraavan julistuksen:
Suomen Reumaliitto edustaa yli 50 000 kansalaista, jotka vaativat päättäjiä viimeinkin ratkaisemaan reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairauksien valtavan yhteiskunnallisen ongelman. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat Suomessa suurin kansansairausryhmä, mikä ei näy voimavaroissa. Nyt tarvitaan yhteiskunnalta miljoonia euroja lisäkohdennusta tuki- ja liikuntaelinsairauksiin nykyisten muutaman sadan tuhannen euron lisäksi, jotta tulosta ja säästöjä syntyy.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet on jälleen tilastojen mukaan maan huomattavin kansansairausryhmä. Sairaiden määrä on huolestuttavasti lisääntynyt; sairauspoissaolot ja työkyvyttömyys- eläkkeet ovat nousussa ja tilastojen kärjessä. Kansaneläkelaitos korvasi tuki- ja liikuntaelin- sairauksien vuoksi 5 610 200 sairauspäivää vuonna 2007. Riittämättömät voimavarat ovat vaikeuttaneet sairauksien ennalta ehkäisyä ja hoitoa.

Yli miljoona suomalaista kärsii tuki- ja liikuntaelinoireista ja 600 000:lla on sairaudestaan jatkuvaa toiminnallista haittaa. Erityisesti tulehduksellisia reumasairauksia sairastavat joutuvat kamppailemaan sairautensa kanssa päivittäin. Heitäkin on yli 200 000. 

Reuma ei ole vain vanhojen sairaus. Reumasairauksia esiintyy hyvin monimuotoisena. 

Murrosikäiset tytöt sairastuvat lapsireumaan useammin kuin aikaisemmin. Riittävän varhainen sairauksien toteaminen ja hoidon sekä kuntoutuksen aloittaminen sekä toimivat hoitoketjut ovat välttämättömiä estämään pysyviä vaurioita.

Suomen Reumaliitto vaatii maahan tehokkaita alueellisia terveyspiirejä, joissa jokainen reuma- tai muu tule-sairas saa asiantuntevan hoidon ja kuntoutuksen oikeassa paikassa, oikeaan aikaan. Potilaan on voitava valita hoitava lääkärinsä. Parhaan hoidon takaa moniammatillinen hoitotiimi.
Sosiaali- ja terveydenhuollon riittävä tules-osaaminen taataan suuntaamalla voimavarat oikein. Pelkästään nivelreuman varhainen diagnosointi ja tehokas hoito vähentävät sairauspäiviä ja turvaavat työkyvyn.

Tarkoituksenmukaisella kuntoutuksella ja hoidolla voidaan estää työkyvyn menetys. Kuntoutus ylläpitää myös iäkkäiden reumasairaiden toimintakykyä, mikä vähentää sairaus- ja laitoskuluja.

Tutkimukset osoittavat tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisyn ja tule-terveyden edistämisen vähentävän kaikkia kansansairauksia. Voimakas voimavarojen kohdennus reuma- ja muihin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin on hyvä teko pitkäaikaissairaille, mutta myös selvä tulevaisuuden yhteiskunnallinen säästötoimenpide.

Suomen Reumaliitto ry.

Lukijoiden ajatuksia Nivala.org keskustelu / Lukijoiden ajatuksia / Yli 5,6 miljoonaa vuosittaista tules-sairauspäivää on liikaa Ylös

Vastauksesi Klikkaa tätä ikonia siirtyäksesi lainattuun viestiin

 

 ?
Voit lähettää viestejä anonyymisti kirjoittamalla käyttäjätunnuksen ja jättämällä salasanakentän tyhjäksi. Jos sinulla olisi käyttäjätili, voisit kirjautua foorumille ko. lomaketta käyttäen…
 
  Nivala.org keskustelu Foorumia pyörittää Forum Software miniBB ®